Obligaties; een Uitleg voor Beginners

Een korte uitleg voor obligaties is dat een obligatie een lening is die jij geeft aan een onderneming, maar veel vaker aan een overheid. Wanneer een regering geld wil uitgeven dat deze niet heeft, geeft deze vaak obligaties uit. Door een obligatie te kopen, heeft de desbetreffende regering dan een schuld uitstaan bij jou. Meestal doe je dit niet uit de goedheid van je hart, maar omdat je meer rendement uit deze lening wilt halen dan je zou krijgen wanneer je het geld op je spaarrekening zou laten staan.

US Treasury Bond 1979 als voorbeeld voor uitleg van obligaties
15 jarige obligatie uit de VS van 1979 tot 1994 met een gigantische couponrente van 10,125%

Hoe verdien je dan geld aan een obligatie?

Eigenlijk werkt dit niet veel anders dan wanneer je zelf geld leent bij de bank. Alleen ontvang je nu rente in plaats dat je deze betaalt. Deze rente wordt couponrente genoemd in het geval van een obligatie. Deze term komt nog uit de tijd dat obligaties daadwerkelijk in de vorm van coupons werden uitgegeven. Net als bij de bank bestaan er vaste en variabele rentevormen.

Overdracht van geld als symbool voor een lening of obligatie

Vaste Couponrente

Het rendement blijft hetzelfde ongeacht de rate van de Euro Interbank (de euribor). De hoogte van dit vaste rendement wordt bepaald door Het risico dat je investering loopt: over het algemeen is het risico van een overheidslening lager dan van een onderneming. Het rendement van een overheidsobligatie is in de regel daarom lager.

De duur van de lening: wanneer je na 1 jaar je investering weer terug wilt hebben, krijg je een lager rendement per jaar ten opzichte van een 5 jarige of een 10 jarige lening.

De Euribor is onmisbaar bij de uitleg van obligaties
De ontwikkeling van de eenjarige (rente) Euribor Bron: Euribor Rates

Variabele Couponrente

De obligaties met variabele couponrente variëren niet alleen in rente maar ook in prijs. Je kunt deze obligaties op ieder moment kopen en weer verkopen. De prijs die je echter voor deze obligaties betaalt en krijgt wijzigen afhankelijk van de Euribor.

Stel je voor je koopt een obligatie van een bedrijf met een rente voor 100 euro met een couponrente van 3%. De rente van de Euribor stijgt met een procent en de nieuwe obligaties daarmee ook. Wanneer je nu een nieuwe obligatie zou kopen voor 100 euro, krijg je geen 3, maar 4% rente.

Kan je dan je oude obligatie nog verkopen voor de prijs van 100 euro? Uiteraard niet, want waarom zou iemand een obligatie kopen voor 100 euro met een rente van 3% als hij/zij voor hetzelfde geld 4% couponrente kan kopen.

Wanneer je in dit geval jouw obligatie wil verkopen, krijg je hier bijvoorbeeld nog maar 90 euro voor. (de 3% couponrente is dan nog wel steeds over 100 euro)

Dit werkt natuurlijk ook andersom. Wanneer de Euribor rente daalt, kunnen nieuwe kopers van obligaties niet meer de couponrente krijgen die jij hebt gekregen voor jouw obligatie. Dus als de couponrente van 3 naar 2% daalt, kan jij jouw obligatie bijvoorbeeld verkopen voor 110 euro.

Vrouw op rug van

Wie Kopen Obligaties?

Obligaties worden in de regel gekocht om risico te beperken. In de regel kunnen we zien dat mensen meer obligaties kopen naarmate ze ouder worden. Dit komt waarschijnlijk doordat ze al voldoende vermogen hebben opgebouwd en het risico willen beperken.

Sommige mensen stellen als regel dat het obligatie percentage van je portfolio overeen zou moeten komen met je leeftijd. Dus wanneer je 25 bent, zorg je dat 25% van je portfolio bestaat uit obligaties en wanneer je 75 bent, 75%. Wij trekken ons voor nu helemaal niets aan van deze regel. Wellicht dat dit verandert naarmate we ouder worden en we onze vermogensdoelen hebben behaald.

Waarom wij op dit Moment geen Obligaties Kopen?

Voor onze doelstellingen zijn Obligaties sowieso niet erg interessant. Wij streven naar een gemiddeld rendement van 15% per jaar. Om dit rendement te behalen, zullen we iets meer risico moeten nemen dan het super lage risico van obligaties en het daarmee gepaard gaande (in dit geval) super lage rendement. Op dit moment leveren obligaties zelden meer dan 1 procent echt rendement op en soms zelfs een negatief rendement. Dit is ook de reden waarom wij het belangrijk vinden om toch een uitleg te geven over obligaties voor onze volgers.

Obligaties als Middel voor Vermogensbehoud in plaats van Vermogensgroei

Obligaties zijn eigenlijk ook niet bedoeld om vermogen te creëren, maar om vermogen te behouden. Dat wil zeggen dat rente die je voor een obligatie krijgt ongeveer gelijk zou moeten zijn aan de inflatie/ waardedaling in koopkracht van de euro (of andere munteenheden).

Nog veel belangrijker is dat je momenteel voor bijvoorbeeld een obligatie van de Amerikaanse overheid die je 10 jaar aangaat (10 year US Treasury Yield) 2,24% rente krijgt. Een regering streeft naar een inflatie van tussen de 2 en 3%. Wanneer de inflatie gemiddeld hoger is dan de 2,24% rente die je ontvangt, verlies je dus feitelijk ieder jaar aan koopkracht.

Daar komt nog eens bij dat veel regeringen ontzettend veel geld hebben gedrukt om economieën draaiende te houden gedurende de COVID-19 crisis. Wanneer er meer euro’s of dollars in circulatie zijn, is de verwachting dat de vraag naar producten toeneemt. Wanneer het aanbod dan ongeveer gelijk blijft, zullen de prijzen van deze producten stijgen. Dit heet met een ander woord inflatie.

Houten blokken met de letters voor inflatie of deflatie

Komende Jaren meer Inflatie dan 2-3%?

Met het drukken van deze grote hoeveelheden geld, zal het ons niet verbazen dat de inflatie de komende jaren wat hoger uit zal vallen dan 3%. Stel je voor dat de daadwerkelijke inflatie 5% is en je krijgt 2,24% rente over je obligatie, dan verlies je dus 2,76% ieder jaar aan koopkracht.

Wanneer we in de volksmond spreken van inflatie, bedoelen we eigenlijk de inflatie van alledaagse goederen, met name boodschappen. Er zijn echter meerdere vormen van inflatie, denk aan inflatie van vastgoed/ de huizenmarkt, maar ook inflatie van aandelen op de beurs.

In ons volgende artikel zullen wij onze gedachten over inflatie op papier zetten. Mocht je dit interessant lijken, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. We laten jou dan als eerste weten wanneer het artikel online staat.