Hoe ook jij kan Investeren met Klein Kapitaal

Kan je überhaupt wel investeren met klein kapitaal? Jazeker! Sterker nog, de meeste van ons zijn niet geboren met een ton aan geld op de bankrekening. Natuurlijk geldt dat je met meer kapitaal meer geld kan verdienen. Wat de meeste van ons echter vergeten, is dat de groei van het kapitaal percentueel hetzelfde is. Sterker nog, wanneer je echt heel veel geld hebt, wordt het juist moeilijker om procentueel even snel te groeien als iemand met minder geld.

Investeren met Klein Kapitaal makkelijker dan Groot Kapitaal

Stel je voor dat je een top investering wilt doen op de beurs. Met andere woorden je wilt gedeeld eigenaar worden van een bedrijf. Wat je waarschijnlijk niet wilt is dat je direct groot aandeelhouder wordt van het bedrijf en mee moet gaan denken over de richting van het bedrijf.

500 euro wordt gezien als klein kapitaal om mee te investeren

Wanneer je 500 Euro te besteden hebt, kan je kiezen uit allerlei bedrijven. Je zal dan niet snel groot aandeelhouder worden. Wanneer je 1 miljard euro te besteden hebt, wordt dit natuurlijk een stuk lastiger.

Waarom koop je dan niet gewoon 100 bedrijven in plaats van 1, dan is het probleem toch opgelost? Om vol vertrouwen je aankoop te doen, doe je natuurlijk goed onderzoek naar dit bedrijf. Dit kost een hoop tijd. Om 100 goede bedrijven te vinden, moet je er misschien wel 1000 grondig onderzoeken. Toch niet zo gemakkelijk.

Peter Lynch is een van de meest succesvolle investeerders aller tijden, zijn boek One Up on Wallstreet is een echte aanrader.

De keuze in welke bedrijven je kunt investeren als super rijk persoon, wordt hierdoor vaak beperkt tot een aantal zeer grote bedrijven. Deze bedrijven hebben vaak het grootste deel van hun groei al doorgemaakt. Wanneer je gaat investeren met klein kapitaal, kan je altijd in bedrijven investeren welke hun grootste groei nog door moeten maken. Om deze reden is het voor de kleine investeerder in theorie makkelijker om je kapitaal percentueel gezien sneller te laten groeien.

Warren Buffet begon ooit met het investeren van klein kapitaal
Warren Buffet & Charlie Munger zijn ook ooit begonnen met het investeren van Klein Kapitaal en hebben nu miljarden op hun naam. Bron: Boeken Top 10

Wat is investeren eigenlijk?

Investeren is in ieder geval niet snel rijk worden, gokken, speculeren op de prijsfluctuaties in de markt. Investeren is voor de langere termijn. Waar we ons op richten als investeerders is zoveel mogelijk groei van ons vermogen tegen zo weinig mogelijk risico. We zijn constant op zoek naar de juiste risk reward ratio.

Met klein kapitaal kan je niet alleen investeren maar eventueel ook daytraden

Traden vs Investeren

Het is in ieder geval bealngrijk om onderscheid te maken tussen traden en investeren. Een trader koopt en verkoopt regelmatig. Een trader probeert in te spelen om de prijsfluctuaties op de markt welke met name worden veroorzaakt door sentiment.

Een investeerder koopt en houdt dit aan voor de langer termijn. Een investeerder is niet geinteresseerd in korte termijn prijs schommelingen. Een investeerder koopt omdat hij/zij verwacht dat de investering op de lange termijn veel meer geld waard wordt. Deze verwachting is niet gebaseerd op sentiment, maar op fundamentele data welke de bedrjfsprestaties weergeven.

Heb je genoeg Spaargeld?

Dit klinkt natuurlijk helemaal niet sexy. Spaargeld? Je bedoelt waar ik zomenteen rente over moet gaan betalen in plaats van dat ik het krijg? Wanneer je wilt succesvol wilt investeren, is het belangrijk dat je het geld dat je investeert voor een langere termijn kunt missen. De prijzen en waardes van je investeringen kunnen (en zullen) afhankelijk van tal van factoren fluctueren. Hier wil jij je op voorbereiden.

De meest succesvolle investeerders zijn altijd klaar om het onverwachte te verwachten. Natuurlijk is de kans klein dat je je baan verliest en dat je niet binnen twee jaar een nieuwe baan hebt. Toch overkomt het de beste. Wanneer je geen spaargeld hebt om dit op te vangen, kan het zijn dat je je investeringen moet verkopen. En misschien is dit wel net een zeer ongunstig moment waardoor je jouw investeringen met verlies moet verkopen.

Nassim Nicholas Taleb legt in zijn boek de Zwarte Zwaan, als geen ander uit hoe je als belegger rekening dient te houden met die onverwachte zwarte zwaan, die je toch eigenlijk wel moet verwachten. Een must read voor iedere beginnend belegger.

Welke Opties heb je al investeerder van Klein Kapitaal

Wanneer je weinig kapitaal hebt, biedt dit natuurlijk niet alleen voordelen. Sommige investeringsopties vallen ook af. Je kunt met 500 euro bijvoorbeeld geen vastgoed kopen. Welke opties heb je dan wel en welke zou je in overweging kunnen nemen?

Wederom een minder aantrekkelijke opmerking tussendoor; heb je er ook aan gedacht om te investeren in jezelf. Zijn er mogelijkheden om bijvoorbeeld kennis op te doen, waardoor je je inkomen kunt vergroten? Hier vind je onze visie over investeren.

De meeste mogelijkheden voor een investeerder van klein kapitaal, liggen op de beurs. Hieronder zal ik kort de mogelijkheden bespreken.

graph, diagram, growth-3033203.jpg

Passief of Actief

Wanneer je besloten hebt dat je wilt investeren en niet traden, is er een volgende belangrijke beslissing die je staat te wachten. Wil je Passief beleggen of Actief? Met Passief beleggen haal je maximaal zo’n 7% winst. Met actief beleggen kan de winst oplopen tot wel 25% winst per jaar op de lange termijn. Een gemiddelde actieve belegger haalt zo’n 10% winst per jaar.

Waarom zou iemand dan toch passief beleggen? Om van 7% passief naar minimaal 10% actief te gaan, dien je heel veel tijd en energie te steken in het onderzoeken van de bedrijven die je investeert. Daarnaast heb je ook de nodige basis kennis nodig en zal je hierin moeten investeren, zodat je weet waar je op moet letten. Dit is voor veel van ons niet weggelegd en zou je alleen moeten doen als je er heel veel interesse in hebt.

grafiek met fictieve inflatie

Passief Beleggen

Passief Beleggen is de makkelijkste vorm van beleggen. Je spreidt je risico enorm, maar daarmee ook je winst. De meeste mensen die passief beleggen kopen obligaties of ETF’s. Fondsen zou ook nog kunnen, maar hier zou je eigenlijk toch alweer wat meer onderzoek voor moeten doen.

Bij een obligatie kan je gemiddeld een return on investment verwachten van 3%. Gezien het feit dat de inflatie gemiddeld ook 3% is, is je real return on investment dus eigenlijk 0%. Met andere woorden door obligaties te kopen bescherm je je vermogen tegen inflatie, maar je vermogen groeit niet.

Een ETF ofwel een Exchange Traded Fund, volgt een bepaald aantal aandelen of een beurs. Je kunt bijvoorbeeld een ETF kopen van de Nederlandse AEX. Jouw ETF stijgt dan wanneer de AEX stijgt en andersom.

De meest verhandelde ETF is de Vanguard S&P 500. Deze volgt de bedrijven in de S&P 500, wat zo ongeveer de 500 grootste bedrijven zijn op de Amerikaanse Beursen. Het gemiddeld rendement van S&P 500 sinds het bestaan ervan is 7% per jaar. Dit is al een stuk aantrekkelijker dan de 3% van een obligatie. De snelle rekenaar heeft al gezien dat je na aftrek van inflatie zo’n 4% real return overhoudt.

Investeren met klein kapitaal kan in een ETF van de S&P 500

Let wel, er zijn ook lange periodes ( tot nu toe zo’n 20 jaar) het langst waar je geld helemaal niets heeft opgeleverd. Dit kan in periodes van depressie gebeuren. Je hebt dus een lange adem nodig wanneer je in de S&P 500 investeert.

Platform van Broker Etoro

Actief Beleggen

Het verschil met passief investeren is bij actief beleggen met name dat je niet fractionele aandelen koopt van 500 verschillende bedrijven. Maar slechts een aantal bedrijven zelf uitkiest waar je veel vertrouwen in hebt.

Om actief te kunnen beleggen, adviseren we je eerst om de nodige basiskennis op te doen. Veel van deze kennis vind je in Boeken. Dit artikel legt haarfijn uit welke verschillende actieve beleggingsstijlen er zijn. Daarnaast vind je tips voor een aantal Must Read boeken voor een beginnend investeerder met klein kapitaal.

Beste Broker om te Investeren met Klein Kapitaal

Wanneer je met weinig kapitaal gaat investeren is een voordelige broker met lage transactiekosten en jaarlijkse kosten een must. Daarnaast kan het voordelig zijn, wanneer je actief wilt beleggen om te kiezen voor een broker waar je fractionele aandelen kunt kopen. Etoro en Degiro zijn wat mij betreft twee uitstekende brokers om te beginnen, waarbij Etoro wel fractionele aandelen verhandelt en Degiro niet. Andere verschillen tussen deze twee brokers vind je in dit artikel.