gold, bars, wealth-163519.jpg

Dit Moet je Weten over Investeren in Goud

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Is investeren in goud eigenlijk wel investeren? Dit ligt een klein beetje aan de manier waarop je naar investeren kijkt. Laat me je uitleggen hoe dit zit.

Munten in Potje met PLantjes.

Wanneer Spreken we van een Investering?

Om iets een investering te kunnen noemen, moet het aan een aantal voorwaarden voldoen. De eerste is dat je investering in waarde stijgt. Dat klinkt logisch, maar kan toch ingewikkelders zijn dan je denkt. In het Engels spreken we van Real Returns. Ik weet eigenlijk niet of we in het Nederlands hier een term voor hebben.

Investeren in goud als tegenhanger van inflatie
Cijfers in grafiek dienen als voorbeeld en zijn niet op actuele cijfers gebaseerd

Echte Waardestijging houdt rekening met Inflatie

Stel je voor dat een belegging met 3% in waarde stijgt, maar de inflatie is ook 3% (met andere woorden je koopt nu 3% minder voor dezelfde euro dan een jaar geleden), dan is je daadwerkelijke waardestijging 0%.

Concluderend, zou ik dus stellen dat iets pas een investering is wanneer het in waarde stijgt op de langere termijn en dat de stijging in waarde groter is dan de inflatie. Inflatie is gemiddeld 3% per jaar, dus een belegging moet ieder jaar meer dan 3% stijgen om aan mijn criteria te voldoen als investering.

Voorwaarde 2 voor mij: Een Investering verdient Geld

Voor mij persoonlijk is het belangrijk dat een investering geld verdient en niet alleen maar in waarde stijgt. Een investering die geld verdient, kan namelijk allebei; geld verdienen voor jou en in waarde stijgen.

Stel je voor dat je een kilo goud koopt. Over 30 jaar is deze kilo goud waarschijnlijk meer waard in euro’s dan vandaag. Over 30 jaar is de kilo goud nog steeds een kilo goud. Je hebt nu niet ineens 3 kilo goud.

Wanneer we dit vergelijken met een aandeel van bijvoorbeeld Microsoft. Dan had het aandeel niet alleen in waarde gestegen; van 0,63 USD in 1990 naar USD 151 in 2020, ook had je 30 jaar lang meegedeeld in de winst van Microsoft. De prijs van Microsoft wordt niet alleen bepaald door vraag en aanbod zoals bij goud, maar door de feitelijke bedrijfsresultaten van Microsoft.

Goudstaven als investering

Investeren in Goud, is dat een goed idee?

Met het handelen in goud, valt zeker geld te verdienen. Wanneer we kijken naar de afgelopen 3000 jaar, valt er echter geen geld te verdienen door te investeren in goud. Dit komt doordat goud niet voldoet aan regel nummer 1. Over een langere periode (investering, kopen en vasthouden) stijgt goud gemiddeld met een waarde van 3% per jaar. Dit is gelijk aan de gemiddelde inflatie van 3% per jaar en dus verdien jij gemiddeld 0%.

Stel je voor dat je 2000 jaar geleden een brood zou kopen in de tijd van de Romeinen en je zou betalen met goud. Dan zou je precies dezelfde hoeveelheid goud betalen als je vandaag met goud een brood zou kopen. Een brood kost bijvoorbeeld 2 euro. Dat is omgerekend in goud met de huidige goudprijs zo’n 0,025 gram. Ook 2000 jaar geleden zou je dus 0,025 gram betalen voor een brood. Dus Investeren in goud een goed idee? Nee!

Je kan natuurlijk wel goud kopen en voor de lange termijn vasthouden. Dit wordt gezien als een alternatief op het houden van obligaties en dient meer als bescherming tegen inflatie dan het accumuleren van vermogen.

niet investeren in goud maar traden
Gebruik maken van de daling en stijging van goudprijzen ten opzichte van de lange termijn inflatie

Handelen in Goud

Kan je dan wel handelen in goud en geld verdienen? Uiteraard! Een strategie bijvoorbeeld om een lijn te trekken in een grafiek waarbij de inflatie gemiddeld met 3% toeneemt. Wanneer de goudprijs onder deze figuurlijke lijn ligt, koop je. Wanneer de prijs erboven is, verkoop je.

Goud stijgt over de lange termijn mee met de inflatie, maar dit gaat niet evenredig maar met pieken en dalen. Om deze reden kan je wel geld verdienen met handelen, maar niet door te kopen en vast te houden voor de langer termijn. Met andere woorden, investeren.

Graafmachine investeren in goudmijn in plaats van goud

Mijn Manier van Investeren in Goud

Wanneer je wilt voldoen aan beide van mijn voorwaarden, zoals in het Microsoft voorbeeld, dan zul je dus moeten investeren in een bedrijf en niet een product. Wanneer je erg enthousiast bent over een bepaald product of in dit geval materiaal, kan je dus investeren in een bedrijf dat veelal met dit product werkt. In dit geval zou ik dus investeren in goud door aandelen te kopen van een bedrijf dat goud mijnt. Op deze manier stijgt niet alleen de waarde van je goud, maar komt er als gedeeld eigenaar van het bedrijf ook meer goud bij wanneer jouw bedrijf het goed doet.