Scheerspullen van een barbier

Goedkoper Scheren met Meer Plezier.

Sinds een aantal weken heb ik voor mezelf een nieuwe bescheiden besparing ontdekt. Het scheren kan goedkoper. In dit geval is het een ware win-win, omdat ik ook meer plezier uit het scheren haal. Misschien beter uitgedrukt als; ” ik kijk er minder tegenop”. Het scheren zelf geeft me gek genoeg wat meer plezier, win 1 en ik geef minder uit win 2. Daarnaast behaal ik ook nog eens betere scheer resultaten. Met name de huid op mijn hals is gevoelig. Deze wil nog weleens geïrriteerd raken. Hier heb ik nu een stuk minder last van. Dus eigenlijk een triple win!

Wat doe ik om goedkoper te scheren?

De allervoordeligste manier om te scheren is door het niet of minder vaak te doen. Wanneer je je minder vaak scheert, gaan je mesjes langer mee. Dit is voor veel mensen natuurlijk geen realistische besparing. In de loop der jaren heeft er behoorlijk wat ontwikkeling plaatsgevonden in de technologie en uiterlijk van het gemiddelde scheermes. De meeste van ons zullen bijvoorbeeld ooit de overstap hebben gemaakt van de Gillette Mach 3 naar de Gillette Fusion en naar weer een nieuw model.

Goedkoper scheren met Mach 3 dan Fusion 5
Gillette Mach 3 gelanceerd in 1998

Ontwikkeling van Scheermesjes en de Prijzen ervan

Naast extra mesjes, extra dunne mesjes, meer aloëvera op het groene stripje worden deze mesjes ook steeds duurder. Een pakje Gillette Mach 3 scheermesjes van 8 stuks kost al snel 16 euro ( 2 euro per scheermes). De nieuwste Gilette Fusion 5 Pro Glide kost al snel meer dan 4 euro per scheermes. Een pakje van 4 scheermesjes kost al snel 17 euro.

Duurder scheren met de fusion 5 pro glide scheermesjes
Gillette Fusion 5 Pro Glide

Het verschil tussen de Gillette Mach 3 en laatst genoemde is onder andere dat het ene scheermes is opgebouwd uit 3 kleine scheermesje en de Pro Glide uit 5 flinterdunne scheermesjes. Deze zouden dan zorgen voor een geweldig scheer resultaat.

Stel je voor dat je de afgelopen 20 jaar mee bent gegaan in de ontwikkeling van de scheermesjes en dus ook in de prijzen ervan, dan betaal je nu ruim twee keer meer om je te scheren dan 15 jaar geleden.

Nog verder terug in de tijd betekent nog goedkoper scheren

Misschien geldt dit principe wel voor veel meer dan alleen scheermesjes, als we een scheeroplossing nemen van voor de Mach 3, vinden we nog veel goedkopere scheer oplossingen. Mijn inziens heb je als moderne scheerder maar een keus namelijk de Safety Razor met dubbelzijdig scheermes. Ik zal kort uitleggen waarom.

Je laten scheren door de barbier is ontspannend maar niet goedkoper
Klassiek Barbiersscheermes

De Safety Razor, zoals de naam al doet vermoeden, beperkt de kans om jezelf te snijden tijdens het scheren enorm. Daarnaast is de tijd die je aan het scheren besteedt niet anders dan bij de Gilette Fusion 5 Pro Glide. Dit in tegenstelling tot de optie van het klassieke barbiers scheermes.

Het voordeel van een barbiers scheermes is dat je nog gladder scheert (je neemt zelfs vaak een dun laagje huidcellen mee). Het nadeel is echter dat het scheren ermee echt wat oefening vergt. Deze oefening zal gegarandeerd gepaard gaan met de nodige scheerwonden. Daarnaast zal ook de beoefende scheerder ongeveer 2 keer meer tijd kwijt zijn met het barbiers scheermes ten opzichte van de Safety Razor.

Oceonics scheermes met 5 navul mesjes van Zweeds staal
Oceonics probeert mensen te overtuigen om een safety razor te gebruiken om de “wegwerpcultuur” tegen te gaan. Dit mes gaat je leven lang mee en voorkomt plastic in de oceaan. Voor minder dan 40 euro koop je hier een mooi scheermes en een gratis standaard.

De prijs voor mesjes van de klassieke barbiersscheermessen

Er zijn veel verschillende merken in deze categorie scheermesjes. Sommige komen uit dezelfde fabriek. Bekende merken zijn bijvoorbeeld Muhle (Duits) Derby (Turks) en Feather(Japans). De meningen verschillen per persoon welke mesjes men het fijnst vindt scheren. Dit hangt ook af van de dikte van je baardgroei, type huid en het resultaat dat je wilt halen. Met allemaal kan je echter een stuk goedkoper scheren dan je nu gewend bent.

De meeste mensen zijn het er echter wel over eens dat Feather de allerbeste kwaliteit heeft. De mesjes geven niet alleen een geweldig resultaat, maar gaan ook lang mee. De prijs van Feather mesjes in Nederland ligt echter vaak wel 2 keer hoger dan bijvoorbeeld Derby of Derby Premium mesjes. In mijn optiek haal je deze duurdere prijs er niet uit en kan je ook prima voor merken als Derby of Muhle gaan.

Tenzij je echt het beste van het beste wilt. Een feather scheermesje kost gemiddeld 0,40 euro per stuk en deze is dus alsnog 10 keer voordeliger dan een mesje van Gilette Fusion 5. Een mesje van Derby premium kost gemiddeld 0,20 euro per stuk en is dus ruim 20 keer voordeliger dan de meest geavanceerde Gilette mesjes.

Goedkoper Scheren met de Safety Razor van King C. Gillette
Zelf ben ik begonnen met goedkoper scheren met de Safety Razor van King C. Gillette voor minder dan 30 euro

Welke Safety Razors zijn er?

Safety Razors verschillen op 2 manieren van elkaar naast stijl, lengte van het handvat, gewicht enzovoorts. Er bestaan naast de gewone safety razors, welke je openmaakt door het handvat los te draaien, ook razors die een vlindersluiting hebben. Je draait een knop onderaan het handvat dan een kwartslag en dan klapt het scheermes open. Je kunt dan je mes schoonmaken of je scheermes vervangen.

Mocht je een keer een vlinder, twist open, safety razor willen proberen is deze van Haryali een goede optie voor onder de 15 euro

Vlinder Safety Razor of de Gewone?

Hoewel het vlinder scheermes een cool idee is en je ongeveer 5 seconden tijd bespaart bij het vervangen van je scheermes, gaat mijn voorkeur uit naar de gewone safety razor. Deze is wat mij betreft stabieler door zijn simpelheid en gaat langer mee. Daarnaast is deze wanneer je hem in 10 seconden uit elkaar draait, makkelijker schoon te maken dan de vlinder variant.

Open kam of Dichte Kam?

Er bestaan twee soorten kammen voor beide van bovenstaande safety razors. De open kam biedt uiteindelijk meer voordelen dan de dichte kam. Ten eerste zal je een iets gladder scheer resultaat behalen doordat het mes iets dichter op de huid komt. Ten tweede blijven er minder haartjes en scheerschuim/zeep/gel zitten tussen het mes en de kam en kan je iets sneller scheren.

Doordat het mes minder begeleid wordt door de kam heb je wel een goed techniek nodig. Als je deze niet hebt, zal je jezelf eerder snijden dan bij een dichte kam. Als je voor het eerst overstapt, raden we je aan om dus te beginnen met een dichte kam.

5 mesjes voor 1,95 euro

Wat zijn goede mesjes voor de Safety Razor?

Zoals al eerder gezegd verschillen de meningen over wat nou precies de beste mesjes zijn. De Japanse Feather komen er bij bijna iedere scheer fanaat toch wel als beste uit. Zelf heb ik ook goede ervaringen met ietwat voordeligere merken. De mesjes van bijvoorbeeld Astra, Derby en Derby Premium werken bij mij erg fijn.

10 mesjes van Muhle te koop bij bol.com

De mesjes van Muhle ben ik dan weer wat minder tevreden over. De mesjes gaan redelijk lang mee, langer dan Astra of Derby. De eerste twee tot drie scheer resultaten van Derby en Astra ervaar ik echter als fijner en gladder. Of je echt goedkoper kan scheren met Astra en Derby ten opzichte van Muhle is maar de vraag. De eerstgenoemde merken gaan dus iets minder lang mee, maar zijn wel iets voordeliger dan Muhle.

Dubbelzijdige scheermesjes van Gilette heb ik zelf nog nooit geprobeerd. Ze krijgen vaak een rating van 4 uit 5 sterren. Dit ligt ongeveer gelijk met Derby, Astra en Muhle. De Gilette Mesjes liggen qua prijs in lijn met Muhle. Je betaalt ongeveer 0,25 euro per mesje.

Deze Muhle Safety Razor met gesloten kam vind ik in tegenstelling tot de mesjes wel erg goed

Wat maakt scheren met een Safety Razor dan leuker?

Om eerlijk te zijn kan ik je niet exact vertellen waarom ik meer plezier heb in het scheren met een Safety Razor. Als ik een gok zou wagen, dan denk ik dat het een combinatie van verschillende factoren is.

Op de eerste plaats voelt de Safety Razor aan als kwalitieit. Je hebt meestal een stuk roestvrij staal in je handen met het nodig gewicht. Geen verchroomd stuk plastic. Het gewicht geeft niet alleen een kwalitatief gevoel, maar heeft ook een functie. Je hoeft hierdoor minder kracht te zetten of druk uit te oefenen op het scheermes tijdens je scheerbeurt. Dit verkleint de kans op verwondingen.

Op de tweede plaats zien de meeste safety razors er ook een stuk mooier uit dan andere scheermessen. Het heeft een mooie kwalitatieve en statige look. Het klinkt misschien gek, maar met een leuke standaard en een scheerkwast ziet het er ook nog eens uit als een leuke toevoeging in je badkamer.

Op de derde plaats heb ik het gevoel dat je meer het gevoel hebt wat je aan het doen bent tijdens het scheren. Het voelt voor mij een beetje alsof ik dure voetbalschoenen heb gekocht om ultiem contact te maken met de bal.

Goedkoper Scheren in het Kort

Goedkoper scheren doe ik met een safety razor. Als je ook overstapt en niet eerder een safety razor hebt gebruikt, neem er dan een met een dichte kam. Deze hoeven niet meer dan 20 euro in aanschaf te kosten. Belangrijker nog dan de kosten besparing is het extra plezier dat ik uit het scheren haal.

Hoe ziet mijn kostenbesparing eruit?

Gemiddeld scheer ik mijzelf 3 keer in de week. Ik gebruik iedere 2 weken of 6 scheerbeurten een nieuw mesje. Dit betekent dat ik gemiddeld 26 scheermesjes per jaar gebruik. Deze kosten mij gemiddeld 0,30 euro per stuk (Ik koop Feather in per 200 mesjes). Dit betekent dat mijn scheermes kosten 7,80 euro per jaar bedragen.

Voorheen gebruikte ik de Fusion Pro Glide. Hier deed ik wel iets langer mee. Gemiddeld 3 weken per mesje. Gemiddeld verbruikte ik dus ongeveer 17 mesjes per jaar. Deze kostte mij 4 euro per stuk. Mijn scheermes kosten bedroegen dus 68 euro per jaar. Een totale besparing van 60 euro per jaar.

Alle beetjes Helpen

Alle beetjes helpen en van veel kleine sneetjes bloed je ook dood. Ook goedkoper scheren draagt bij aan het eerder behalen van onze FIRE doelstellingen. Als we 60 euro kunnen besparen per jaar en ook nog eens meer plezier halen uit het scheren, zijn we daar ontzettend blij mee. Als we niet naar absolute euro’s kijken maar naar een percentuele besparing, geef ik nu 850% minder uit aan scheermesjes dan voorheen. Dat is toch een geweldig resultaat.

Daarnaast hebben we kunnen constateren dat de kosten voor nieuw ontwikkelde scheermessen bijna jaarlijks verder stijgen. Het gat van 60 euro per jaar had jaarlijks alleen maar groter geworden wanneer we met de scheertrends mee zouden blijven gaan. Nu hebben we door het goedkoper scheren een trend van stijgende kosten doorbroken.