robot vacuum cleaner, carpet, cleaning-5073580.jpg

De Beste Robotstofzuiger voor Jouw Situatie

In dit artikel vertel ik welke robotstofzuiger ik gekozen heb en waarom dit de beste robotstofzuiger was voor mijn situatie. Ik zal stilstaan bij de verschillende vragen die ik mezelf heb gesteld om te bepalen welke stofzuiger ik nodig had en hoeveel ik bereid was om daarvoor te betalen. Als jij eraan denkt om een robotstofzuiger te kopen, zijn dit vragen die ook jij jezelf zou moeten stellen.

Wat is jouw stofzuig situatie?

De belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen voor je een robostofzuiger aanschaft, zijn als volgt.

 1. In welke kamers wil je de robot laten stofzuigen? Alleen de huiskamer of meerdere kamers? Wil je de robot ook op een andere verdieping gebruiken?
 2. Hoeveel spullen liggen er doorgaans op de grond die de robotstofzuiger kunnen belemmeren? Denk hierbij aan kabels, sokken, schoenen etc.
 3. Wat voor type vloer heb je? Heb je verschillende type vloeren, zoals een laminaten vloer met een vloerkleed?
 4. Hoe belangrijk is het voor jou dat de stofzuiger geen stukken overslaat?
 5. Hoe belangrijk is het voor je dat de stofzuiger ook fijn stof op kan zuigen en niet weer uitblaast? In dit geval heb je een stofzuiger met een HEPA filter nodig. In dit geval kan je ook overwegen om een robot te nemen die ook kan dweilen. De dweil neemt extra stof op, maar is vaak niet geschikt om grof boenwerk te vervangen.
 6. In hoeverre vind je het belangrijk dat de Robotstofzuiger op afstand bedient kan worden door middel van een app.
Irobot Roomba zuigt smarties op
De Robots van Irobot zijn het populairst en meestal het duurst, maar zijn ze ook het beste?

Drie Segmenten Robotstofzuigers

Over het algemeen zijn de robotstofzuigers in drie segmenten in te delen. Dit zijn budget, medium en het hoogste segment. Wanneer niet naar budget kijken, maar alleen naar de beste robotstofzuiger die er bestaat, kom je uiteraard in het duurste segment uit. Het is daarom misschien goed om in eerste instantie te bepalen wat je echt van de robot verwacht en wat je niet noodzakelijk vind. Je kiest dan uit welk segment jouw robotstofzuiger moet komen. Vervolgens kies je dan de beste robotstofzuiger voor jou in dit segment.

De verschillen binnen de drie Segmenten Robots

Robotstofzuigers in het Budget Segment

 • Prijzen tot 250,- euro
 • Mindere zuigkracht dan de andere segmenten
 • Meestal geen dweilfunctie
 • Kiest zuigpatroon random en heeft geen camera’s of laser om kamers in kaart te brengen
 • Meestal niet op afstand te bedienen
 • Meestal geen HEPA filter
 • Geen Tapijt Herkenning
 • Keert vaak niet automatisch terug naar laadstation
 • Vaak een kortere batterijduur dan de duurdere segmenten
 • Geen no-go zones
 • Kwaliteit van de zuigborstel is vaak minder en met name hoe haar vast komt te zitten in de borstel

Stofzuigers in dit segment zijn met name geschikt voor mensen die de robot vooral in een kamer rond willen laten gaan. De robot rond willen laten gaan wanneer ze zelf thuis zijn. Een soort vloer hebben, zoals laminaat of tapijt, maar niet meerdere soorten vloeren in een kamer. Mensen die dweilfunctie niet belangrijk vinden en ook een niet per se een HEPA filter willen.

Medion misschien niet de beste robotstofzuiger maar wel een van de goedkoopste
De Medion is een van de voordeligste robotstofzuigers op de markt. Deze kost 136,- euro

Stofzuigers in het Budget Segment niet geschikt voor mijn Situatie

Voor mij persoonlijk was een stofzuiger uit dit segment geen optie. Ten eerste weet je nooit of de stofzuiger overal is geweest, omdat de stofzuiger in random patronen zuigt. Hierdoor weet je ook nooit wanneer de stofzuiger klaar is. Meestal wacht je totdat de batterij leeg is. Hoewel je ook in dit segment nog versteld zal staan wat de robotstofzuiger allemaal opzuigt, zal het zuigresultaat altijd minder zijn dan in de overige twee segmenten.

Daarnaast wilde ik de robot graag in meerdere kamers gebruiken en ook op de eerste verdieping. Om deze reden wilde ik een stofzuiger die verschillende kamers kon opslaan in het geheugen van de app. Ook vond ik het belangrijk dat ik zogeheten digitale no-go zones aan kon geven. Zo zorg ik er bijvoorbeeld voor dat de kabels van sommige lampen of niet vast komen te zitten in de stofzuiger. De beste robotstofzuiger voor mijn situatie komt dus uit een ander segment.

Best Robotstofzuiger in Budget Segment

Wanneer de verschillende kamers geen rol hadden gespeeld, had ik waarschijnlijk toch een stofzuiger uit het budget segment gekozen. Omdat ik een kat heb en niet het risico wil lopen dat onverhoopt achtergebleven haarballen van de kat door het hele huis worden geveegd, kies ik er voor om alleen te stofzuigen wanneer ik thuis ben. De functie om op afstand te kunnen zuigen, is voor mij dus niet zo relevant.

Eufy by Anker is volgens ons de beste Robotstofzuiger in het Budget Segment
De Eufy wordt ook door Coolblue aanbevolen als een van de betere robots in het voordelige segment

Wanneer ik voor een Budget Robotstofzuiger was gegaan, had ik gekozen voor de Eufy van Anker. De Eufy biedt al behoorlijk wat extra’s voor dit segment, zoals bijvoorbeeld een app waarmee je de robot vanaf de bank gericht kan sturen. Wil je nog meer weten over de Eufy en waarom deze als beste uit de test komt, bekijk dan onderstaande test onder robots in het budget segment. De Eufy zit wel in het bovenste gedeelte van het segment en kost op dit moment zo’n 200,- euro. Dit maakt hem wat ons betreft wel de beste robotstofzuiger in dit segment.

Beste Robotstofzuiger in het Medium Segment

Het medium segment onderscheidt zich op een aantal manieren van het budget segment.

 • Prijzen tussen de 250,- en 600,- euro
 • Meer zuigkracht
 • Soms met dweilfunctie
 • Heeft Laser om kamers in kaart te brengen zuigt in patronen
 • Heeft altijd een app en is op afstand te bedienen
 • Meestal wel een HEPA filter
 • Vaak wel Tapijt Herkenning
 • Keert meestal automatisch terug naar laadstation, wanneer batterij leeg is of hij klaar is met zuigen
 • Vaak een langere batterijduur
 • Soms kun je digitaal of door middel van beams of strips no-go zones aangeven
 • Kwaliteit van de zuigborstel is vaak beter en met name hoe haar vast komt te zitten in de borstel
Deebot 950 voor 400 euro beste robotstofzuiger in het medium segment
Deebot Osmo 950 van Ecovacs

Onze eigen Robot Stofzuiger

Zelf hebben wij een robot uit het medium segment, namelijk de Roborock S6 Pure met dweilfunctie. Dit was voor ons een aantal maanden geleden de beste keus wat prijs kwaliteit betreft. We twijfelden namelijk tussen de Roborock en de Deebot Osmo 950. De keuze viel uiteindelijk op de Roborock omdat deze 399,- euro kostte en de Deebot Osmo 599,- euro. Inmiddels hebben we goed nieuws voor jullie, want de Deebot is afgeprijsd naar 399,- euro. Voor deze prijs is de Deebot Osmo 950 wat ons betreft zeker de beste robotstofzuiger in het medium segment wat prijs kwaliteit betreft.

De Deebot 950 Osmo is nu slechts 399,- euro bij Coolblue

Waarom dan Deebot in plaats van Roborock?

Beide robots zijn erg goed. De Roborock en ook de reserve onderdelen ervan, zoals een extra dweil of HEPA filter zijn minder makkelijk te verkrijgen. Dit komt doordat Roborock eigenlijk het Amerikaanse merk van moedermerk Xiaomi is. De Deebot 950 is gewoon te verkrijgen via Bol.com of Coolblue en ook de onderdelen ervan zijn gemakkelijk te verkrijgen. Ook de app van Deebot is iets gebruiksvriendelijker dan die van Roborock. Wil je weten waarom wij ervoor gekozen hebben om te investeren in een robotstofzuiger? Lees dan onze visie over investeringen.

Roborock S6 Pure Zwart met dweilfunctie
Over de Roborock S6 Pure zijn we ook nog steeds erg te spreken

Beste Robotstofzuigers in het Duurdere segment

Robots in het duurste segmenten onderscheiden zich op de volgende wijze van het midden segment.

 • Prijzen tussen de 600,- en 1300,- euro
 • Soms met dweilfunctie
 • Heeft Laser om kamers in kaart te brengen zuigt in patronen
 • Heeft Camera om onstakels als sokken of kabels te ontwijken
 • Heeft altijd een app en is op afstand te bedienen
 • Altijd wel een HEPA filter
 • Altijd wel Tapijt Herkenning
 • Keert altijd automatisch terug naar laadstation, wanneer batterij leeg is of hij klaar is met zuigen
 • Altijd kun je digitaal of door middel van beams of strips no-go zones aangeven
 • Kwaliteit van de dweilfunctie vaak beter
 • Stofzuiger herkent automatisch welke vloeren dweilbaar zijn en welke niet
 • Robot heeft een laadstation die automatisch het stofbakje van de stofzuiger leegzuigt
Dustbin Deebot Aivi T8

Beste Robotstofzuiger op basis van Prijs Kwaliteit in het hoge segment

Ook hier is Ecovacs Deebot wat ons betreft de winnaar, maar dan de Aivi T8. Deze onderscheidt zich met name van Osmo 950 op 2 manieren. Allereerst heeft deze een laadstation welke automatisch het stofbakje leegzuigt. Dit komt dan terecht in een stofzuigzak welke je er eens in de zoveel tijd uithaalt en weggooit. Dit zorgt ervoor dat je ongeveer 8 keer minder snel stof moet legen.

Daarnaast is dit met name handig voor mensen met een groot huis. Andere modellen stofzuigers vergeten waar ze gebleven waren wanneer de batterij leeg is of wanneer het stofbakje vol zit. De robot keert dan terug naar het station en blijft daar. De Aivi T8 zou in dez gevallen weer terugkeren en doorgaan met schoonmaken.

Ecovacs Deebot Ozmo T8 Aivi voor 799,- inclusief Dustbin

Tot slot heeft de T8 een camera die ervoor zorgt dat de Deebot niet alleen kamers in kaart kan brengen, maar ook objecten kan ontwijken. Dit zou zelfs veilig genoeg moeten zijn voor wanneer je een huisdier hebt die onverhoopt toch een hoopje neerlegt ergens in huis. De camera zorgt er dan voor dat de robotstofzuiger deze ontwijkt en niet uitsmeert over het hele huis. Omdat de prijs van deze robotstofzuiger 799,- euro betreft ten opzichte van 1299,- euro van de Irobot, is dit volgens ons de beste robotstofzuiger in dit segement.

Zonder dustbin is de stofzuiger 499,- euro. Dus als de dustbin jouw leven niet per se makkelijker maakt, spaar je al snel 300,- euro uit.