Brokers Vergelijken; Etoro vs deGiro

Er zijn in Nederland verschillende brokers in opkomst. Je kunt uit veel brokers kiezen denk bijvoorbeeld aan Bux, PLus 500 of Binck. Twee van de meest populaire brokers in opkomst zijn Etoro en deGiro. Wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen deze twee brokers en welke zou jij het beste kunnen gebruiken? Ik kan je alvast verklappen dat ik ze alle twee gebruik.

Wat zijn de Sterke Punten van Etoro?

Bij Etoro betaal je geen kosten per transactie. Dit is vooral handig voor traders en niet per se voor investeerders. Als je een keer in de maand 4 euro transactiekosten betaalt, is dit niet rampzalig. Maar iemand die constant koopt en verkoopt wil het liefst natuurlijk zo min mogelijk transactiekosten betalen.

Geen transactiekosten betekent niet dat het gratis is. Etoro verdient op 2 belangrijke manieren geld. Wanneer je geld stort en wanneer je geld van je rekening haalt. Wanneer je geld van je rekening haalt, betaal je 25 USD transactiekosten. Wanneer je geld stort, worden je euro’s omgewisseld naar US Dollars. Etoro verdient geld aan de spread van de wisselkoers (een deel van het omwisselen van het geld gaat naar Etoro).

Social Trading Platform

Etoro biedt de mogelijkheid om andere investeerders of traders te kopieren. Dat wil zeggen dat jij naar verhouding hun handelingen kopieert. Wanneer je iemand volgt met een inleg van 1000 USD en deze persoon koopt een aandeel met 3% van zijn/haar portfolio. Dan zal jij ook met 3% van jouw copy dit aandeel kopen. In dit geval dus 3% van 1000 USD is 30 USD.

Zeker wanneer je iemand goed kent en zelf geen zin hebt om je al te veel te verdiepen in het investeren op de beurs, kan dit een goede uitkomst bieden. Het is een vrij uniek alternatief op bijvoorbeeld investeren in een ETF.

Let wel, sommige mensen halen op de korte termijn fantastische resultaten, maar nemen ook erg veel risico. Kies dus niet zomaar de eerste de beste persoon uit om te kopiëren.

Etoro vs Degiro platform

Fractionele Aandelen

Nog een groot voordeel van Etoro is dat je fractionele aandelen kunt kopen. Dat wil zeggen dat je niet een heel aandeel hoeft te kopen zoals dit wel bij DeGiro het geval is. Stel je voor je wilt een duur aandeel kopen van bijvoorbeeld Alphabet (Google).

Een Alphabet Class C aandeel kost momenteel 2600 USD. Bij DeGiro kan je dus alleen aandelen van google kopen als je tenminste 2600 USD te besteden hebt of dit wilt uitgeven aan een Google aandeel. Ik kan me voorstellen dat voor de meeste van ons 2600 USD meteen een heel groot deel van de portfolio zou zijn en we dit niet zomaar aan een bedrijf willen besteden.

Doordat je bij Etoro wel fractionele aandelen kunt kopen, kan je ook voor USD 100 aandelen kopen van Google. Stel je koopt voor 260 USD Alphabet Class C shares bij Etoro, dan koop je dus eigenlijk 0,1 aandeel. Iets dat bij Etoro wel kan, maar bij DeGiro of sowieso bij veel andere partijen niet.

Wil je meer weten over onze investeringsvisie, bekijk dan ons FIRE plan.

Minder Sterke Kanten van Etoro vs DeGiro

Over het algemeen vind ik het platform erg gebruiksvriendelijk. Het is niet moeilijk om te leren hoe je het platform kunt gebruiken. Toch zijn er een aantal zwakke punten en een ervan is transparantie.

Zoals we ook al hebben kunnen zien in de manier waarop Etoro zijn geld verdient ( niet super transparant), is het erg lastig om op te volgen hoeveel geld er aan jou is uitgekeerd aan dividenden (winstdeling van de bedrijven waar je aandelen in hebt). Dit heb je wel nodig voor je belastingaangifte en om hieraan te geraken is het best een behoorlijke klus zo eens per jaar. Ook vind ik het vervelend dat ik niet goed kan zien hoeveel ik uitgekeerd krijg aan dividenden op maandelijkse basis.

Wanneer je niet iemand anders wilt volgen, maar zelf wilt investeren en aandelen wilt aankopen, is het aanbod relatief beperkt. Natuurlijk kun je er alle grote bedrijven uit de VS kopen, maar misschien wil je weleens een kleiner bedrijf kopen of een bedrijf uit Nederland. Hoewel Etoro er maandelijks nieuwe opties bijkrijgt, blijft dit toch wel een puntje waar ze achterlopen ten opzichte van concurrenten. Laat dit nou juist een punt zijn waar deGiro erg goed op scoort.

De Sterkste Punten van DeGiro

Zoals zojuist al even aangestipt is het allersterkste punt van DeGiro voor mij de grote hoeveelheid mogelijkheden die het platform biedt. Naast Etoro, gebruik ik ook nog het handelsplatform van ING en wanneer ik een aandeel niet kan vinden bij een van deze twee, dan 9 van de 10 keer wel bij DeGiro.

Het tweede sterke punt is de transparantie. In tegenstelling tot Etoro is DeGiro erg transparant en zijn alle dividenduitkeringen goed terug te vinden. Het enige platform dat dit in mijn ervaring nog fijner doet, is het platform van de ING.

De ING is dan weer een stuk minder sterk, maar dan echt veel minder sterk in de kosten. Dit is het derde en laatste sterke punt voor DeGiro. Niet alleen zijn de transactiekosten erg laag, ook de jaarlijkse kosten zijn een peulenschil in verhouding met de ING. Ook is DeGiro vs Etoro goedkoper wanneer je niet alleen op de Amerikaanse markt aandelen koopt, maar bijvoorbeeld ook op de Nederlandse. Doordat je bij Etoro eerst altijd omwisselt naar USD en daarna als je een aandeel in Euro’s zou kopen weer naar Euro’s, lopen de kosten vaak hoger op. Deze kosten zijn dan vaak hoger dan de transactiekosten die je bij DeGiro betaalt.

 PLatform Etoro vs degiro

Minder Sterke Punten DeGiro

De kosten zijn laag, de service is goed, geweldig groot aanbod. Eigenlijks is bijna alles, maar dan ook echt alles goed aan DeGiro. Het enige dat ik minder goed vind is het platform. Het is een stuk minder interactief dan het platform van Etoro of ING. Probeer eens snel inzage te krijgen in de totale groei van jouw portfolio over de afgelopen 5 jaar. Dit is niet te doen zonder meerder rapporten uit te moeten draaien. Hier ligt voor mij nog een groot verbeter potentieel voor DeGiro.

Conclusie

Zelf gebruik ik dus beide platforms. Etoro met name vanwege de social trading mogelijkheid. Ik volg bijvoorbeeld iemand die erg goed is in het handelen in Forex. Hier heb ik zelf totaal geen verstand van en wil me er ook niet in verdiepen. Daarnaast bied ik familie en vrienden de mogelijkheid om mij te volgen via Etoro. Verder zou ik Etoro met name gebruiken voor het verhandelen van aandelen op de Amerikaanse Beursen.

Voor al het andere werk, kies ik toch voor Degiro. Ook al vind ik het platform van Etoro iets prettiger, alle andere voordelen van DeGiro wegen hier zwaarder tegenop. Wanneer je van plan bent om op meerdere beurzen te handelen en je een keuze wilt maken tussen deze twee, zou ik gaan voor DeGiro. Beide kan echter ook geen kwaad.